مقدمه
امروزه با رشد فناوري اطلاعات در شهرداريها، حرکت به سوي داشتن زيرساختهاي توانمند فنآوري اطلاعات از جمله سيستمهاي اطلاعاتي از چالشهاي استراتژيک شهرداريها ميباشد، به شکلي که شاهد آن هستيم در طي دورههاي مختلف مديران با پيادهسازي سيستمهاي اطلاعاتي مختلف در شهرداري سعي در کسب آگاهي مناسب در خصوص عمليات موجود در سيستم خود مينمايند.
سير تحول سيستمهاي اطلاعاتي در شهرداري، با تولد سيستمهاي درآمد، نوسازي، حسابداري، حقوق و دستمزد در دهه هفتاد در کشور شکل گرفت و با ظهور سيستمهاي يکپارچه شهرسازي و مالي اداري به اوج خود رسيد و تا شکلگيري سيستمهاي هوش تجاري در دوره کنوني پيش رفته به شکلي که امروزه کمتر شهردارياي را فارغ از ابتداييترين سيستم اطلاعاتي مي بينيم. ولي مهمترين ويژگي که دوره کنوني دارد تمايل مديران و سياستگذاران شهرداريها به کنترل و هدايت صحيح فرآيندهاي سيستم خود به صورت لحظه به لحظه و تولد نرمافزارها و سختافزار هاي مناسب اين کار ميباشد]1[،[7].
درحالي که سيستمهاي عملياتي همچون درآمد، نوسازي، حسابداري و.. عوامل حياتي براي شهرداري هستند متاسفانه هنگامي که اين سيستمها، عليرغم اينکه تراکنشها و تعاملات دادهها را در پيشخوانهاي شهرداري بخوبي اجرا مينمايند، در برابر گزارشگيري، تحليل و دسترسي به دادهها با مشکلات عديدهاي مواجه ميشوند، که عمده اين مشکلات ناشي از عدم بکارگيري تکنولوژي مناسب در اين زمينه ميباشد. شکل (1) پنج نسل مختلف از فنآوريهاي سيستمهاي اطلاعاتي را نشان ميدهد که راهگشاي بسياري از مشکلات فعلي در سيستمهاي اطلاعاتي شهرداريها است]1[،[7].
شکل (1): تکامل نسلهاي مختلف فنآوريهاي مورد استفاده در سيستمهاي اطلاعاتي از سال 1975 تا 2020[7]
اينك با رشد صنعت فناوري اطلاعات و كسب تجربيات گوناگون (تجارب پنج نسل که در شکل (2) نشان داده شده است) در حوزه جمعآوري، ذخيرهسازي و بازيابي اطلاعات، موضوع “معنا بخشيدن به دادهها” و آسان كردن فرآيند تصميمسازي، همزمان در مركز توجه كارشناسان فناوري اطلاعات و متخصصان علم مديريت و كسب و كار قرار گرفته است. “راه حل پايگاه داده تحليلي و هوش تجاري” فناوري جديدي است كه پس از جمع آوري، ذخيره، پاكسازي، تجميع، تحليل و بازيابي اطلاعات، فرآيند تصميمگيري را براي مديران آسان ميسازد]3[.
بهعبارت ديگر هوش تجاري را ميتوان همانند يک پالايشگاه[i] داده تصور کرد که گردش داده درآن موجب ارزش افزوده براي شهرداري خواهد شد[6]. [i]
شکل (2): هوش تجاري همانند يک پالايشگاه داده[6]
هوش تجاري يعني دراختيار قراردادن اطلاعات مناسب به افراد مناسب در زمان مناسب براي اخذ تصميم مناسب.
در ادامه سعي بر اين است که کاربران فنآوريهاي اطلاعاتي را در شهرداري شناسايي و آنان را بر اساس نيازهايشان دسته بندي نموده و سپس فنآوريهاي مورد نياز را براي پاسخگويي به هر گروه تشريح شود.
دسته بندي کاربران درشهرداري، نيازهاي آنها و نحوه بهرهگيري آنها از فنآوريهاي اطلاعات
کاربران موجود در شهرداري به سه دسته اصلي بشرح زير تقسيم ميشوند:
- کاربران عملياتي
کاربران سيستمهاي عملياتي هستند که در جهت ارائه خدمات شهرداري همچون خدمات صدور پروانه و گواهي، دريافت عوارض و غيره، ارتباط مستقيم و رور در رو با شهروندان دارند. نيازهاي اين گروه از کاربران عبارتند از :
- دسترسي سريع به محتويات پرونده ها
- دسترسي سريع به ضوابط ملاک عمل
- خودکار سازي عمليات محاسباتي
- گردش پرونده ها
نيازهاي اين گروه از کاربران توسط برنامههاي عملياتي که داراي قابليتهايي همچون ثبت و فراخواني اطلاعات، جستجو و دسترسي سريع و آسان به محتويات پروندهها، خودکارسازي محاسبات و گردشکارها طراحي و پيادهسازي شدهاند تامين ميشود. همانطور که قبلاً نيز اشاره شد بسياري از شهرداريهاي کشور در خصوص بکارگيري از سيستمهاي عملياتي به مرحله بلوغ رسيدهاند]2،1[،[6].
- تحليلگران و متخصصان
اين گروه از کاربران متخصصان و کارشناساني هستند که دادههاي موجود در سيستمهاي عملياتي را دريافت کرده و پس از دستهبندي، اقدام به تجزيه و تحليل بر روي آنها مينمايند وسپس آنها را در قالبهاي خاصي جهت تصميمگيري در اختيار مديران ارشد قرار ميدهند. اين گروه از کاربران ميخواهند بدانند که در شهرداري چه اتفاقي افتاده است؟ عوامل بروز اتفاق چه بوده است و چه اتفاقي در شهرداري در حال وقوع ميباشد؟ عمده نيازهاي اين گروه از کاربران عبارتند از :
- نظارت بر عملکرد کاربران اجرايي
- پرسوجوهاي موضوعي براي تصميم سازي
نيازهاي اين گروه از کاربران با استفاده از برنامههاي کاربردي ويژهاي که امکان مدلسازيهاي آماري و پرسوجوهاي موضوعي را داشته باشند برآورده ميشود. تفاوت اساسي در نيازهاي اين گروه از کاربران با کاربران عملياتي موجب شده است که بکارگيري فنآوريهاي مورد استفاده در خصوص کاربران عملياتي قادر به پاسخگويي به نيازهاي اين گروه از کاربران نباشد. همانطور که در شکل شماره (1) نشان داده شده است براي پاسخگويي به نيازهاي اين گروه از کاربران بايد به فنآوريهاي هوش تجاري همچون پايگاه دادهاي تحليلي، داشبوردهاي مديريتي و دادهکاوي متوسل شد]2،1[،[6].
تصميم گيران و سياستگذاران شهرداري
اين گروه از کاربران شامل مديران ارشد و سياستگذاران شهرداري هستند که تصميمات لازم را در خصوص اداره شهرداري اتخاذ مينمايند. عمده نيازهاي اين گروه از کاربران عبارتند از :
دسترسي سريع به شاخصهاي کليدي عملکرد مجموعه شهرداري و ارزيابي آنها. در واقع کاربران اين گروه نيازهايشان براساس «آنها ميخواهند چه اتفاقي در شهرداري بيفتد؟» ميباشد.
نياز هاي اين گروه نيز در قابل کارتهاي امتياز متوازن از پيش تعريف شده و ابزارهاي گزارشگيري پاسخ داده ميشود که همانند گروه دوم از فنآوريهاي کارتهاي امتياز متوازن، دادهکاوي از مجموعه فنآوريهاي هوش تجاري است]2،1[،[6].
هفت مسألهعمده که توسط راهکار هوش تجاری هدف قرار گرفتهاند
- سازمان نيازهاي اطلاعاتي ضروري و حساس خود را تشخيص نميدهد يا نميشناسد.
- سيگنالهاي ضعيف از فضا و محيط کسب و کار دريافت نميشود يا قابل تشخيص نيستند.
- اطلاعات و دادههايي که از برخي منبابع بيروني ميرسند بهگونهاي بهينهاي جمعآوري نشدهاند.
- اطلاعات و دانش پرسنل سازمان بهصورت بهينه مورد استفاده قرار نميگيرد.
- حجم اطلاعاتي که بايد ذخيره، دستهبندي، پردازش و تحليل شوند خيلي زياد است.
- ابزارها سيستمهاي اطلاعاتي و محاسباتي ناکارآمد بهنظر ميرسند]4[.
- از اطلاعات و دادههاي موجود در سازمان درست استفاده نميشود.
گامهاي پياده سازي هوش تجاري در شهرداري
براي پياده سازي هوش تجاري در شهرداري پنج مرحله زير را به ترتيب بايد انجام داد.
1. شناسايي منابع داده
منابع اطلاعاتي بسياري در شهرداريها وجود دارد اولين قدم شناسايي منابع دادهاي در شهرداريها ميباشد. سوابق املاک، اصناف، پروژهها، طرحها، قراردادها، پژوهشها، اسنادمالي، دستورالعملها و نقشههاي طرحهاي تفصيلي و اجرايي، کتابچههاي ضوابط و مقررات و بخشنامهها بخشي از دادههاي کاغذي در شهرداري ها ميباشند . همچنين دادههاي موجود در سيستمهاي عملياتي که بصورت مکانيزه در حال سرويسدهي به شهروندان هستند نيز منابع بسيار مهم دادهاي در شهرداري ميباشند. اين منابع در اولين قدم بايد بخوبي شناسايي و مورد بررسي قرارگرفته و منابع مورد نياز براي پيادهسازي هوش تجاري به دقت انتخاب شوند]2 [.]زد6
2. استخراج ، تبديل و بارگذاري داده ها (ETL(Extract transfer loading
براي منابع دادههاي کاغذي بايد اقلام مورد نياز از هرمنبع را مشخص نمود و سپس آنها در قالب فرم هاي مورد خاصي طراحي نمود، سپس دستورالعملهاي لازم براي برداشت دادهها از منابع کاغذي تهيه و تنظيم شود، تيمهاي مورد نياز براي استخراج داده ها از بايگانيهاي شهرداري بايد سازماندهي و آموزشهاي لازم به آنها داده شود، سپس اطلاعات استخراج شده به بانکهاي اطلاعاتي وارد شوند و نهايتا کنترلهاي لازم براي پالايش دادههاي جمع آوري شده بايد انجام شوند و اعتبار دادههاي جمع آوري شده بايد مورد برسي و تاييد قرارگيرد]2 [،[5].
3. تجميع داده
دادههاي جمع آوري شده از منابع مختلف اعم از سيستمهاي عملياتي و منابع کاغذي وساير منابع بايد دسته بندي شده و در يک پايگاه دادهاي تحليلي جمع آوري و سازماندهي شوند.
4. تحليل دادههاي جمع آوري شده
در اين مرحله بايد شهرداري شاخصهاي کليدي عملکرد را شناسايي نموده و متريکهايي را براي اندازه گيري آنها مشخص نمايد، سپس با استفاده از فنآوريهاي داده کاوي و پردازشهاي تحليلي برخط انواع تحليلهاي موضوعي و مدلسازيها بر روي اطلاعات موجود در پايگاه اطلاعاتي بوجود آمده انجام ميشود[5].
5. ارائه اطلاعات
تحليلهاي انجام شده با استفاده از فنآوريهاي داشبورد،کارتهاي امتياز متوازن و ابزارهاي گزارشگيري به سادهترين شکل در اختيار کارشناسان ، مديران و سياستگذاران شهرداري قرار خواهد گرفت. در شکل (3) گامهاي اساسي پياده سازي هوش تجاري در شهرداري را مشاهده ميکنيد[5].
شکل (3): گامهاي اساسي پيادهسازي هوش تجاري در شهرداري[5]
تفاوتهاي اساسي بين سيستمهاي عملياتي و هوش تجاري
تفاوتهاي اساسي در عملکرد سيستمهاي عملياتي و هوش تجاري در جدول (1) آمده است. همچنين در جدول (2) مقايسه وضعيت دادهها در سيستمهاي اطلاعاتي و هوش تجاري را مشاهده ميکنيد[6].
جدول (1): تفاوتهاي اساسي در عملکرد سيستمهاي عملياتي و هوش تجاري
[i] Automated processes
[ii] Support decision making
[iii] Structure business
[iv] Adopt to business
جدول (2): مقايسه وضعيت داده ها در سيستمهاي اطلاعاتي و هوش تجاري[6]
[i] periodic snapshot
[ii] Source -specific
[iii] intelligent
[iv] Application oriented
[v] Subject oriented
[vi] derived
گام اول: چه چيزي اتفاق افتاده
گزارشگيري درخصوص اتفاقات حادث شده در شهرداري در جهت استفاده از اطلاعات موجود گزارشگيري و جستجو در منابع اطلاعاتي عملياتي شهرداري است. دراين مرحله گزارشهايي از واقعيات جاري شهرداري در قالب گزارشهايي كه بطور معمول بسيار طولاني و شامل اطلاعات جزييات عمليات است، بوجود ميآيند گزارشهايي همچون آمارصدور پروانه و گواهي هاي صادر شده، آمارکاربريهاي موجود،کاربريهاي پيشنهادي، ميزان عوارض وصول شده، عملکرد کاربران سيستمهاي عملياتي ، ميزان بدهيهاي معوق ، آمار املاک داري مجوز ، اصناف فاقد مجوز و… ]2 [،[6].
گام دوم: چرا اين اتفاق رخ داد؟ (Why did happened)
تحليل اينکه چرا آن اتفاق در شهرداري رخ داد. بدين منظور يك پايگاه اطلاعات ايجاد شده و اطلاعات كليدي از سيستمهاي عملياتي در شهرداري استخراج شده و به آن منتقل ميشود. اينكار با يكپارچهسازي منابع مختلف اطلاعاتي نه تنها مغايرتها را از بين ميبرد بلكه با قابليتهاي قدرتمند مقايسه تاريخي اطلاعات و گزارشگيري چندبعدي كمك موثري به تحليل و ريشهيابي مسايل شهرداري ميكند. پردازش تحليلي دادهها و استفاده از چارتها، نمودارها، نقشهها، سمبلها و تصاوير از مشخصات اين مرحله از بلوغ درشهرداري خواهد بود[6]
گام سوم : چه اتفاقي در حال وقوع است؟ (What is happening)
در اين مرحله داشبورد مديريتي و كارت امتيازهاي عملكردي براي واحدهاي مختلف در شهرداري ايجاد ميشود. همچنين شاخصهاي كليدي عملكرد براساس اهداف و استراتژيهاي شهرداري تعريف ميشوند و مديران و سياستگذاران شهرداري ميتوانند با استفاده از داشبورد، كارنامه عملكرد وگزارشهاي تحليلي، به پايش اهداف استراتژيك شهرداري بپردازد. کاربرد داشبورد و کارتهاي امتياز بيشتر در اين مرحله خواهد بود که در ادامه به نقش و بررسي جايگاه آنها پرداخته شده است[6].
گام نهايي:چه اتفاقي خواهد افتاد؟ (What will happened)
استفاده از تحليلهاي پيشرفته براي يافتن پاسخ يك سوال مشخص است که با تحليلهاي پيشرفته و دادهكاوي قابل انجام خواهند بود. چرا اکثر شهرداريها دادههاي تاريخي موجود در پروندهها را خلاصه برداري کرده و در بانکهاي اطلاعاتي سازماندهي کردهاند. تحليلهاي پيشرفته به شهرداري كمك ميكنند تا فرآيندهاي موجود را بهينه سازند، رفتار شهروندان را بهتر درك كنند، فرصتهاي ناشناخته را شناسايي كنند و مشكلات را قبل از اتفاق افتادن شناسايي كنند. تحليلهاي پيشرفته تكنيكها و تكنولوژيهايي براي كمك به مديران شهرداري هستند كه از تركيب روشهاي آماري، رياضيات پيشرفته و هوش مصنوعي به همراه تكنيكهاي مديريت داده بدست ميآيند.
گامهاي اساسي پياده سازي هوش تجاری در شهرداري براساس ميزان ارزش افزودهاي که در هرگام بدست مي آيد در شکل(4) نشان داده شده است.
شکل (4): گامهاي اساسي پيادهسازي هوش تجاری بر اساس ميزان ارزش افزوده
همانطور که در نمودارهاي فوق ملاحظه ميشود فنآوريهاي داشبورد , کارتهاي امتياز و انباره دادهها بعنوان فنآوريهاي کليدي و زيرساختي هوش تجاري عمل ميکنند که شرح مختصري از عملکرد و چگونگي بکارگيري آنها در استقرار پلاتفرم هوش تجاری پيشنهادي در شهرداري خواهد آمد[6,8,9].
نکات مهم در طراحي و پيادهسازي داشبورد
- شناخت درست شهرداري اعم از وظايف، ماموريتها و مخاطبان[6]
- شناخت درست شاخصهاي عملکرد موجود در شهرداري]2[
- شناخت درست از نيازهاي مديران با لحاظ کردن استراتژيهاي بلند مدت و کوتاه مدت در شهرداري
- شناخت متريکهاي مهم در شهرداري
- همکاري متقابل تيم مديريتي شهرداري با تيم هاي عملياتي پروژه
داشبورد چيست ؟
کلمه داشبورد الهام گرفته از مجموعه ابزارهاي داخل هواپيما يا خودرو ميباشد و هدف اصليآن در هر سه مورد خودرو، هواپيما و سازمان يکي است: مشاهده اطلاعات مورد نياز و هدايت يک سيستم پيچيده. ميتوان ادعا كرد که امروزه هدايت شهرداريها، به مراتب پيچيدهتر از هدايت يک هواپيما است. بنابراين مديران جهت اجراي ماموريت سازمان و حرکت در راه آرمانهاي آن، حداقل به وسايلي که نمايانگر جنبههاي مختلف عملکرد سازمان و هدايت آن است نياز دارند. يک قانون مديريت اين است که شما نميتوانيد چيزي را که قابل اندازهگيري نيست، بهخوبي مديريت كنيد. به همين منوال ميتوان اذعان داشت که نميتوان آنچه را که قابل مشاهده و ديدن نيست اندازه گرفت و اين جايي است که بحث داشبوردهاي سازماني ضرورت مييابد. داشبوردهاي سازماني که يک مفهوم جديد در مديريت اطلاعات ارائه داده است، ابزار ديداري دادههاي حياتي است که مجموعه انبوهي از تحليلهاي مربوط به فرايند مديريتي را در زمينههاي مورد نياز به افراد مربوط ارائه ميدهد.
کاربرد اصلي داشبوردهاي سازماني صرفاً گزارشدهي و گزارشگيري نيست. وظيفه اصلي داشبوردهاي سازماني ارائه بههنگام اطلاعات مورد نياز به افراد مربوط براي مديريت دانش و واکنش سريع به تغييرات است. تصور كنيد که داشبورد خودرو، گزارش جزئيات مقدار بنزين مصرف شده در هر روز يا هر ماه را نشان دهد، اين گزارش چندان مورد استفاده قرار نميگيرد چرا که کيفيت اطلاعات در زمان مناسب براي تصميمگيري سريع ناديده گرفته شده است. بهجاي آن بايد جزئيات کميت کنوني بنزين يعني مقدار بنزين موجود را نشان دهد، چرا که کيفيت اين اطلاعات براي تصميمگيري سريع مورد نياز است. با توجه به تعاريف، يک نکته که معمولاً به اشتباه گرفته ميشود اين است که داشبورد تنها براي مديران ارشد به منظور ارائه اطلاعات جامع از عملکرد سازمان به آنها، مورد استفاده قرار ميگيرد. اين برداشتي کاملاً اشتباه بوده چرا که امروزه تکنولوژي داشبورد سازماني به گونهاي است که ميتواند در سطوح مختلف سازمان استقرار يابد و بدين منظور داشبوردهاي مختلفي تعريف شدهاند که هدف نهايي تمامي آنها ارائه سريع و بههنگام اطلاعات به مديران و کارکنان سطوح مختلف سازمان براي آگاهي از شرايط متغير و اتخاذ تصميمهاي صحيح با توجه به آنهاست.
دستاوردهاي ناشي از پياده سازي هوش تجاري در شهرداري
تدوين و ارائه شاخصها:
براي شهرداري فهم و يکپارچهسازي دادهها در تمامي سطوح بزرگترين چالش به شمار ميآيد و تدوين مقياسهاي اندازهگيري، به روز نگه داشتن، مقايسه و تمرکز بر آنها در شهرداري مشکلي هميشگي است که با ورود هوش سازماني به تمامي اين مشکلات خاتمه داده ميشود. داشبوردها در مشاهده شاخصهاي حياتي به تمامي سطوح شهرداري ياري ميرسانند و به کاربر امکان دنبال کردن جايگاه شهرداري توسط شاخصها را ميدهند. با دنبال کردن شاخصهاي متعدد و مورد نظر و تحليل روندها ميتوان درک بهتر از اينکه شهرداري چگونه عمل مي کند، و فهم عميقتري از موارد حياتي شهرداري کسب کرد.
مشاهده سلامت شهرداري در يک نگاه:
داشبوردها با ارائه مقياسها و شاخصهاي حياتي شهرداري بهصورت ديداري و در نمودارهاي مختلف، امکان درک وضعيت شهرداري را تنها در يک نگاه فراهم ميسازند و تصويري از سلامت واحدهاي مختلف شهرداري در يک صفحه با يک نگاه را ارائه ميدهند.
تشخيص مشکلات بالقوه پيش از تبديل به بحران
داشبوردها با ارائه اطلاعات بهموقع براي افراد مربوط، امکان تشخيص وقوع مشکلات بالقوه شهرداري را براي مديران فراهم ميكند، تا قبل از تبديل شدن مشکلات به بحران تشخيص داده شوند. داشبوردهاي سازماني با قابليت کندوکاو و کليک کردن بر هر مورد، ميتوانند جزئيات و نمودارهاي بيشتري را ارائه کنند و به دادههاي زيرين و تاريخچه آن دسترسي پيدا كنند و ريشه ضعفها و مسائل را نشان دهند. داشبوردها با اعمال سيستم اخطار که معمولاً با اعمال جلب توجه مانند فرستادن ایمیل، چشمک زدن يا ارائه يک انيميشن، همراه است، به کاربران در درک وجود مشکل و جلب توجه آنها به سمت مشکلات ياري ميرسانند و از ناديده گرفته شدن و مورد غفلت واقع شدن مشکلات و در نتيجه به بحران تبديل شدن آنها، جلوگيري ميكنند و اين اطمينان را ميبخشند که مديران ارشد به شاخصهاي حياتي توجه کرده و مشکلات را زودتر ديدهاند تا نسبت به آنها واکنش بههنگام نشان دهند.
کاهش زمان و هزينه در جستجو براي اطلاعات مورد نياز :
داشبوردهاي سازماني روشي يگانه براي دسترسي به دادههاي متنوع از پايگاههاي متفاوت در سطح شهرداري و تبديل آن به يک فرمت قابل درک را ارائه ميدهند. داشبوردها با جمعكردن تمامي اطلاعات و شاخصها و مقياسهاي مربوط و حياتي براي کاربر در يک صفحه و تشخيص آنها در يک نگاه، باعث صرفهجويي در زمان و هزينه جستجوي اطلاعات در گزارشها ميشوند. بخوبي ميدانند در شهرداري و زير مجموعه آنها چه اتفاقاتي در حال رخ دادن است. هيچ چيز براي شهرداري با ارزشتر از آن نيست که تنها به سرعت يک کليک، دادههاي به روز استخراج شوند و مورد استفاده قرار گيرند.
کمک به اتخاذ تصميمات شفاف تر:
قابليت مشاهده شاخصهاي حياتي عملکرد استخراج شده از دادههاي به دقيقه، همراه با سيستم اخطار و پي بردن به موارد حياتي و مشکلات بالقوه و اطلاع از وضعيت شهرداري با يک نگاه، همگي در تصميم گيريهاي شفافتر، به مديران و ساير تصميمگيرندگان ياري ميرسانند و از آنجا که در تمامي واحدهاي شهرداري براساس اطلاعات مشترک تصميمگيري ميشود، شهرداري به عنوان يک مجموعه کاراتر عمل ميكند و اهداف و استراتژيهاي شهرداري با تغيير شرايط بازار تغيير ميكند. با وجود يک داشبورد تمامي دادهها و شاخصهاي حياتي عملکرد به روز شده و انعطاف لازم براي واکنش به تغييرات نيز فراهم ميشود. مشاهده دادهها و شاخصهاي عملکرد از طريق داشبوردها اين امکان را ارائه ميدهد كه کارکنان همراه با مديران براي رسيدن به اهداف همراستا شوند.
همراستايي عمليات شهرداري با استراتژي آن:
داشبوردها به شهرداري در همراستايي روز به روز عمليات با استراتژي شهرداري کمک ميكنند و عمليات اثربخش را با ارائه شاخصهاي مربوط در هر سطح شهرداري اطمينان ميبخشند.
به روز بودن اطلاعات:
با بهرهگيري از داشبوردها، شهرداري به بهرهگيري از دادههايي که زمان مصرف آنها گذشته خاتمه ميدهد و با يک کليک آنها را به روز ميكند و يا خود داشبورد با استفاده از هوشمندي، مرتباً خود را به روز ميكند. براي مديران در تمامي لحظات مسئله فرهنگ نيز از اهميت بسيار برخوردار است. براي اثر بخشتر بودن استفاده از داشبوردهاي سازماني، مديران اجرايي شهرداري بايستي اين تکنولوژي را وارد کارهاي روزمره و تصميم گيريهاي خود كنند تا فرهنگ استفاده از اين تکنولوژي با ارزش در کل شهرداري ايجاد شود. گرچه داشبورد ابزاري جديد است و تمامي مزاياي بالقوه آن هنوز کشف نشده است، اما تمامي افراد مزاياي بالقوه ارائه اطلاعات مناسب در زمان مناسب به افراد مناسب جهت اتخاذ تصميمات مناسب را درک کردهاند. ازاين رو است که انگيزش براي اجراي تکنولوژي داشبورد روز به روز قويتر ميشود و داشبوردها به يک پديده جهاني تبديل گشته اند و رو به گسترش هستند.
نتيجه:
هوش تجاري به علت آنکه تمامي دادههاي شهرداري را بر يک صفحه جمع و آنها را با استفاده از نمودارها و اشکال مختلف بهراحتي براي مديران و کارکنان تفسير ميكنند، ابزاري ارزشمند در محيط رقابتي کنوني محسوب ميشوند. مديران سازمانهايي که از داشبوردها بهره ميگيرند، بهجاي اتلاف وقت براي خواندن محتواي گزارشهاي پيچيده و غير قابل درک و استخراج اطلاعات مورد نياز از ميان آنها، زمان خود را بر تصميمگيريهاي صحيح و روشنتر اختصاص ميدهند و از مزيت رقابتي خود که همان واکنش سريع نسبت به شرايط و تغييرات است استفاده ميکنند. امروزه هر سازماني که ارزش کسب اطلاعات بهموقع را درک كرده باشد، از اين فناوري نوين و با ارزش استفاده ميکند و از اين رو است که روز به روز بر استفاده از پديده اين نسل که همان داشبوردهاي سازماني ميباشد افزوده ميشود.
مراجع
- صفارايانه، طرح جامع سيستم يکپارچه شهرسازي، 1381
- واحد تحقيق و توسعه صفارايانه، خودکار سازي فرآيندها و ايجاد پايگاه دانش در شهرداري الکترونيک ، 1384
- مجيد گلپايگاني – كارشناس ارشد فناوري اطلاعات، پايگاه داده تحليلي ، هوش تجاري و سيستم هاي پشتيبان تصميم گيري، مديريت توسعه سيستمها و فناوري اطلاعات – سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران
- ويکي پديا دانشنامه آزاد، کسب و کار هوشمند
- Etienne Dubé,Thierry dard,YvanBédard, Building Geospatial Business Intelligence Solutions with Free and Open Source Components, FOSS4G 2007
- Vince Leat,ASEAN SW Group: Introduction to Business Intelligence, IBM 2007
- ANDRES DORADO, MIEEE, BSc.Eng., M.Edu, PhD.Eng: ADVANCED BUSINESS INTELLIGENCE, ICE – THE TECH CONFERENCE 2008
- Dan Vlamis dvlamis@vlamis.com Vlamis Software Solutions, Inc. 816-781-2880 http://www.vlamis.com:Business Intelligence for Everybody, October 2005
- Tom Ries, Senior Consultant GeoAnalytics, Inc: GIS for Transportation Symposium, March 2006 Columbus, OH, THE VALUE OF MIXING GIS AND BUSINESS INTELLIGENCE ARCHITECTURES
- An Esri White paper: GIS And BUSINESS INTELLIGENCE The Geographic Advantage, septemer 2006