الکترونیکی کردن ارائه خدمات، نه تنها رانت اطلاعاتی را از بین برده است، بلکه دخل و تصرفات دستی و سلیقه ای را از قوانین و مصوبات به ویژه در محاسبات مالی پروانه ها، جرایم ماده ۱۰۰، پایان کارها و … ناممکن کرده و هیچ مسئولی نمی تواند نظرات شخصی خود را در این زمینه اعمال کند. با راهاندازی فاز اول سیستم جامع و هوشمند شهرسازی و درآمد، ۵۰ درصد مراجعات مردم به شهرداری کاهش یافته و با اجرای فاز دوم آن تا پایان سال ۹۷ این میزان به ۹۰ درصد کاهش مییابد. سرپرست سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان با تبیین چشم انداز نرم افزار هوشمند شهرسازی و درآمد شهرداری می گوید: «در اجرای فاز دوم این پروژه با در نظر گرفتن رفع دغدغه های مردمی و جذب نظرات کارشناسی جهت حرکت به سمت شهر هوشمند در صددیم تا خدماتی جدید و شایسته را با سرعت و دقت بیشتر به شهروندان ارائه داده و تا پایان سال جاری شاهد بهره برداری از فاز دوم این سامانه باشیم.»
نرم افزار یکپارچه شهرسازی برای ارائه خدمات سریع و شفاف در زمینه صدور مجوز و گواهی، محاسبات عوارض و تراکم ساختمانی، مدیریت تخلفات ساخت و ساز شهری، مدیریت عملکرد مهندسان ناظر و… هسته اصلی و از ارکان مدیریت شهری به شمار رفته و از این جهت نزد مدیران، کاربران و شهروندان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در همین راستا، نشست مشترک معاون شهرسازی و معماری و مدیران ارشد این حوزه با مدیران و معاونان سازمان فاوا برگزار شد تا ادامه این مسیر ترسیم شود. بهروز اربابشیرانی، سرپرست سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان، با اشاره به نتایج این نشست میگوید: «سازمان فاوا، معاونت شهرسازی و معماری و مدیریت درآمد معاونت مالی و اقتصادی شهرداری اصفهان، سه رکن اصلی تامین سامانه مکانیزه شهرسازی و درآمد هستند و اجرا و بهرهبرداری این نرمافزار را در مناطق پانزده گانه شهرداری اصفهان به سرانجام رسانده اند.»قابلیت های فراوانی برای این سامانه تعریف شده است. دسترسی به آخرین نقشههای شهری، دسترسی به پتانسیل ملک، ارائه خدمات از راه دور دستور نقشه، پرداخت عوارض نوسازی و کسب، مشاهده تصاویر پرونده ملک و… از ویژگی های مهم ارائه خدمات به شهروندان در این سامانه است. همچنین اعمال قوانین و ضوابط شهرسازی به همراه مدیریت فرآیندها، مدیریت فرمول های محاسباتی و اعتبارسنجی و ایجاد یکپارچگی عملیاتی درون و برون سیستمی از گامهای اساسی بودهاند که در راستای اجرای این سیستم، برنامهریزی و پیادهسازی شده و در اختیار کاربران در تمامی سطوح قرار گرفته است.«ایجاد یکپارچگی درون سیستمی در این سامانه» موضوعی است که ارباب شیرانی به آن پرداخته و ادامه می دهد: «در این راستا ارتباط بین زیر سیستم های حوزه شهرسازی مانند عوارض ساختمانی، ماده ۱۰۰ و امور مهندسان ناظر به حوزه درآمد در زیر سیستم خزانهداری، ارتباطات تعاملی آنها شناسایی و برنامه ریزی شده است.»
سایر اداره ها نیز به سامانه می پیوندند
سرپرست سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان از «ایجاد یکپارچگی عملیاتی بین دستگاه های مختلف بدون حضور فیزیکی شهروندان» خبر داده و می گوید :«در این زمینه میان شهرسازی مناطق شهرداری اصفهان با بیمه و اداره برق ارتباطاتی ایجاد شده و هم اکنون در حال اجرای آزمایشی طرح یکپارچگی عملیات بین این سازمان ها هستیم.» او اظهار امیدواری می کند در آینده ای نزدیک بانک ها ، اداره ثبت ، مخابرات و … نیز پس از حصول توافق به این سامانه بپیوندند.
فاز اول در تمام مناطق عملیاتی شده است
سیستم مکانیزه شهرسازی و درآمد که در راستای شفافسازی و شهروندسپاری شروع شده بود در دو فاز اجرا می شود. فاز نخست آن الکترونیکی کردن تمام فعالیتها و اطلاعات کاغذی و دستی در شهرداری اصفهان بود که الان در مناطق پانزدهگانه شهرداری اجرایی شده است. وحید مهدویان، مدیرشهرسازی الکترونیک و برون سپاری معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان، به نتایج اجرایی شدن این فاز اشاره کرده و میگوید: « با اجرای فاز نخست سیستم مکانیزه شهرسازی و درآمد تمام اقدامات دستی، سلیقهای و پنهان از جمله ضوابط شهرسازی، محاسبات عوارض، تراکم و صدور پروانه های ساختمانی که در شهرداری اصفهان انجام میشد، کاملا الکترونیکی شده است.»
هدف فاز دوم شهروند سپاری است
اجرای فاز نخست باعث شد تا تمام فعالیتها و اقدامات کاربران در شهرداری توسط مدیریت شهری به صورت شفاف قابل رصد و کنترل باشد. علاوه بر این، با اجرای فاز نخست، جدای از کنترل و رصد شفاف عملکرد، صدور مجوزها و تبدیل آنها از حالت دستی به الکترونیکی در حوزه شهرسازی و درآمد با امکان صحتسنجی همراه شده است. مهدویان هدف از اجرای فاز دوم را «شهروندسپاری» عنوان کرده و ادامه می دهد: «با اجرای فاز دوم مالکان میتوانند درخواستهای پروانه، پایانکار و استعلامات را بدون مراجعه به شهرداری ثبت کرده و با انجام پرداختهای مالی، مجوز مربوطه را به صورت الکترونیکی در منزل دریافت و کارگزار پروژه خود باشند.»به گفته او شرح خدمات، برنامه زمانبندی سنجش پذیر و زیرساخت های کسب و کاری که در این فاز آماده است تا پایان سال جاری اجرا می شود.«رونمایی از سامانه خدمات الکترونیکی شهروندان» موضوع دیگری بود که مهدویان به آن پرداخت و از راهاندازی این سامانه تحت عنوان «شهرداری در خانه شهروندان» یاد کرد. او ادامه داد: « شهروندان میتوانند بدون واسطه به تمام اطلاعات شهری گذشته و حال اصفهان، طرحهایی که برای آینده شهر در حوزه شهرسازی تعریف شده، همچنین مباحث مالی در طول ۲۴ ساعت شبانهروز دسترسی آزاد و بدون واسطه داشته باشند.»
۲۷ شهریور ۱۳۹۷